2021 –> 2022 : Doorgaan met trainen!

Beste Allemaal,

Om te beginnen een heel goed en gelukkig 2022 gewenst! Ik wens jullie een mooi nieuw jaar, in goede gezondheid en met hopelijk veel (meer) uren op de mat dan in 2021!

Een pittig 2021
2021 was voor mij een zwaar jaar dat vooral getekend werd door het overlijden van mijn broer in juni. Hij was nog maar net 50 en kon niet meer genezen van kanker. Zijn lichaam was op, maar zijn geest was sterker dan ooit. Een echte krijger in de manier waarop hij tot het laatst toe door bleef gaan om die dingen te doen die hij nog wél kon. Ik ben zelf 48 en ik werd me meer dan ooit bewust hoe kwetsbaar en kostbaar het leven is. Dit alles heeft een diepe indruk op me gemaakt en het heeft mijn gemoed grotendeels bepaald in 2021. Maar hij heeft me ook gemotiveerd om door te gaan en zelfs een tandje bij te zetten!

Trainen is leven!
De dojo blijkt ook in moeilijke tijden een prima plek om stoom af te blazen. Heerlijk om mezelf leeg te trainen. Om geconcentreerd te studeren op de technieken. Om de buitenwereld even buiten te laten. De training gaat voor mij over veel meer dan ‘het gevecht’. Het gaat vooral over leven! Ik ben ondanks alles in 2021 onverminderd doorgegaan met mijn training in zowel Aikido als Braziliaans Jiu Jitsu. Een verrijkende combinatie, waar ik nog altijd zeer van geniet.

Blue belt BJJ
Op 18 juni, een paar dagen voor mijn broers overlijden mocht ik examen doen voor de blauwe band BJJ. Een zwaar examen, waar ik goed voor had getraind. Echter, door de snelle verslechtering van mijn broers gezondheid leek het me beter om het examen af te blazen. Toen ik hem dat vertelde was hij stellig; Jij gaat dat examen doen! Niet stoppen omdat ik ziek ben, maar juist doorgaan! Ok, dan ga ik. Tijdens het 3,5 uur durende examen had ik ‘verstand op nul’ en ik ging ervoor. Met mijn broer in gedachten. En het lukte, ik had het gehaald. Wat was hij trots toen hij die band zag. Dat examen en die band zijn voor altijd met mijn hem verbonden. En niet stoppen als het even tegenzit heb ik hem beloofd, dus dat doe ik!

Aishinkai Aikido leeft nog!
In 2021 hebben we natuurlijk ook allemaal moeten dealen met de Corona situatie. Daar kan ik niet omheen. Onze dojo in Mijdrecht werd uiteraard ook geraakt door de maatregelen. Desondanks is het ons gelukt om zo goed en zo kwaad als het maar ging door te trainen. Op de mat zodra het kon. In de buitenlucht bij goed weer. Via videoverbinding, noem maar op. We hebben zelfs een mooie Aikidostage bezocht en een gastleraar op bezoek gehad. En de dojo leeft nog! Ik ben de leerlingen van Aishinkai Aikido onwijs dankbaar voor hun permanente support. Zodra het kan gaan we ook weer trainen met focus op groei en ontwikkeling in het Aikido curriculum. Met hopelijk in 2022 enkele mooie examens tot gevolg!

Senshusei training bij Chris de Jongh sensei
Focus op groei en ontwikkeling is ook het doel van de ‘Senshusei training’. Een initiatief uit 2021 van mijn leraar Chris de Jongh sensei, waarbij we met een kleine groep extra trainingen volgen in Groningen. Naast intensieve training van Aikidotechnieken, maken we ook bijzondere ‘uitstapjes’ tijdens de trainingen; Zo sparren we soms met (zachte;) stokken en hebben we Sumo gedaan. We hebben toegezegd alle trainingen te volgen en ook om tijdens de training niet te verzaken. Dus ook als het zwaar wordt gaan we door. Daarnaast deelt Chris veel extra informatie, met mooie verwijzingen naar leesvoer en beeldmateriaal. Een echte leerschool en een inspiratie! De eerste paar trainingen in 2021 waren top, dus ik kijk uit naar het vervolg ervan in 2022!

Doorgaan met trainen
Zelf blijf ik natuurlijk ook gewoon doorgaan met trainen van Aikido en BJJ. Als leerling. Als nieuwsgierige. Als beginner. Als lesgever. Als assistent. Met enthousiasme en inzet. En ik deel alles vervolgens graag met mijn leerlingen in Mijdrecht. Toch heb ik zelf nog zo onwijs veel te leren dat ik van mezelf altijd meer moet trainen dan voor de groep staan.

Waar een wil is, is een dojo
Ik wens jullie toe dat je doorgaat met trainen! Niet stoppen omdat het leven lastig is of omdat de corona situatie het moeilijk maakt. In lockdown? Ook niet stoppen! Zoek desnoods een vaste trainingspartner en leg wat matjes in je huiskamer of oefen wat solo werk in de tuin of het park. Waar een wil is, is een weg! En overal waar jij traint is een dojo;)
En zodra het weer kan, stap de mat weer op in je eigen dojo. Terugkeer op de mat kan je ervaren als een drempel waar je weer even overheen moet. Dat snap ik. Maar die stap over de drempel is zeer de moeite waard. Is je conditie wat minder geworden? Geen probleem! Die wordt vanzelf beter als je weer gaat trainen:)

Oftewel trek in 2022 gewoon weer je pak aan en ga trainen!

En ben je in de buurt van Mijdrecht? Je bent altijd welkom om met ons mee te trainen!

Groeten en tot op de mat!
Dennis Vorster

1641205622996

2 gedachten over “2021 –> 2022 : Doorgaan met trainen!

 1. Hallo Dennis..
  Wat een mooie beschrijving wat je denk ,voelt. En wat budo inhoud.
  Als ik in de buurt ben wil ik graag een keer mee komen yrainen laat wel weten wanneer ik kan.
  Je bent een top gozer en een voorbeeld voor velen.
  Vriendelijk groeten. Marjo

  1. Hallo Marjo, dank voor je fijne reactie. Het lijkt me een hele eer als je een keer langs komt bij ons kleine, maar enthousiaste ploegje;)
   Hopelijk tot snel weer!
   Groet
   Dennis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *